Σπίλοι σε παιδιά

Σε γενικές γραμμές οι σπίλοι στα παιδιά είναι συνήθως ακίνδυνοι. Καθώς το παιδί μεγαλώνει εμφανίζονται διαρκώς νέοι σπίλοι, πολλοί από τους οποίους θα αυξάνουν σε μέγεθος καθώς μεγαλώνει το παιδί & ενδεχομένως να αλλάζουν χρώμα. Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει ανησυχούμε?
Το μελάνωμα στην παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά σπάνιο, όχι όμως ανύπαρκτο. Γι ‘αυτό το λόγο πολλές φορές πρέπει να αποφανθεί ο δερματολόγος για τυχόν  ύποπτες αλλαγές που παρατηρηθούν σε έναν σπίλο που αλλάζει. Η έγκαιρη διάγνωση μελανώματος μπορεί να βελτιώσει τις θεραπευτικές πιθανότητες έως την πλήρη ίαση.

Σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιούμε τον δερματολόγο μας?

  • Σπίλος που αλλάζει

Όπως αναφέρθηκε είναι αναμενόμενο ένας σπίλος στην παιδική ηλικία να μεγαλώσει ή με τον καιρό να αλλάξει χρώμα. Οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή αν ο σπίλος διαφέρει αρκετά σε σχέση με τους υπόλοιπους σπίλους στο δέρμα του παιδιού, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφανθεί ο δερματολόγος σας.

  • Θολωτός σπίλος, σπίλος με οδοντωτή περιφέρεια ή πολλά χρώματα.

Πολύ πιθανόν να πρόκειται για σπίλο του Spitz, o οποίος είναι συχνός στην παιδική ηλικία & παρουσιάζει ταχεία εξέλιξη & πολλές αλλαγές στην εμφάνισή του μέχρι να σταθεροποιηθεί σε χρώμα, σχήμα & μέγεθος. Πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να διακριθεί από ένα μελάνωμα, γι ‘αυτό το λόγο πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείται από δερματολόγο.

  • Σπίλος/ ελιά που αιμορραγεί.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο να εμφανίσει αιμορραγία ένας σπίλος μετά από τραυματισμό, ξύσιμο, τριβή, τσίμπημα, μετά από μηχανικό ερεθισμό. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί αυτόματα ή αν ο σπίλος εμφανίζει σημεία διάβρωσης (πληγής) στην επιφάνειά του, πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από δερματολόγο.

  • Πολλοί σπίλοι.

Ένα παιδί ή ένας έφηβος είναι αναμενόμενο να εμφανίζει διαρκώς νέους σπίλους. Στο τέλος της εφηβείας είναι φυσιολογικό να εμφανίζει κάποιος 20 σπίλους στο σώμα του. Αν το παιδί σας έχει ήδη πάνω από 50 σπίλους στο δέρμα του, πρέπει να βρίσκεται σε τακτική δερματολογική/δερματοσκοπική παρακολούθηση. Παιδιά με πολλούς σπίλους έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα σε σχετικά νέες ηλικίες. Μία έρευνα στην Αυστραλία ανέδειξε πως το 50% των παιδιών ηλικίας 15 έως 19 ετών με μελάνωμα είχαν πάνω από 100 σπίλους στο δέρμα τους!

  • Μεγάλος – γιγαντιαίος σπίλος.

Οι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι, δηλαδή οι ελιές που υπάρχουν από τη γέννηση ή εμφανίζονται εντός των πρώτων 2 ετών, διακρίνονται σε μικρούς (<1,5εκ), μεσαίους (1,5-20εκ) & μεγάλους (>20εκ). Υπάρχουν γιγαντιαίοι σπίλοι, που μπορεί να καλύπτουν πάνω από το 50% της επιφάνειας του δέρματος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο σπίλος, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης μελανώματος. Τα περισσότερα μελανώματα που αναπτύσσονται σε έδαφος γιγαντιαίου σπίλου εμφανίζονται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 10 ετών.

Μάθετε στα παιδιά σας να αυτοελέγχονται, μία φορά το μήνα μπροστά στον καθρέφτη, να γνωρίζουν τις ελιές τους, να αναγνωρίζουν τις αλλαγές στο σώμα τους.