Ροδόχρους Νόσος

Τι είναι η ροδόχρους ακμή; Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με γενικά χαρακτηριστικά το έντονο και επίμονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή, κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Σε μερικές περιπτώσεις, οι βλάβες του δέρματος μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος. Η νόσος είναι κοινή σε άνδρες και γυναίκες, που διανύουν την τέταρτη και πλέον δεκαετία της ζωής τους και έχουν ανοιχτόχρωμο κυρίως δέρμα. Η ροδόχρους ακμή δεν είναι επικίνδυνη νόσος, αλλά επηρεάζει σε σοβαρό σημείο την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση των ατόμων που πάσχουν από αυτή.

Συμπτώματα της νόσου  Η ροδόχρους ακμή εκδηλώνεται με επίμονη ερυθρότητα κυρίως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου και ιδιαίτερα στη μύτη, εκεί όπου υπάρχουν άφθονοι σμηγματογόνοι αδένες. Παράλληλα, μπορεί να συνοδεύεται από έντονα σπυράκια και φλεγμονές, που επεκτείνονται στη μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι. Σε σοβαρές περιπτώσεις παρατηρείται διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη και στα μάγουλα (τελεαγγειεκτασία). Τα άτομα που πάσχουν από ροδόχρου ακμή σοβαρής μορφής παραπονιούνται συχνά για αίσθηση καύσου στα μάτια τους, ενώ μπορεί να παρουσιάσουν κερατίτιδα, επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα.

Ποια είναι τα αίτια της ροδόχρου ακμής;

Η αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής έχει συσχετιστεί με την παρουσία των ακάρεων Demodex και ειδικότερα με το είδος Demodex folliculorum. Τα ακάρεα Demodex υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα, φιλοξενούν βακτήρια και είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη ροδόχρου ακμή. Το πρόβλημα μεγαλώνει όταν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και επειδή προκαλούν ανισορροπία στον μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την ηλικία, αλλά και λόγω της έκθεσης στον ήλιο, το δέρμα αλλάζει σταδιακά. Γίνονται αλλαγές στη σύνθεση του σμήγματος, της λιπαρής ουσίας που διατηρεί την υγρασία του δέρματος. Με βάση διάφορες ερευνητικές μελέτες, τα ακάρεα  Demodex, που τρέφονται από το σμήγμα, σε περίπτωση αλλαγών ως προς τη σύνθεση του, αυξάνονται σε αριθμό. Αποτέλεσμα είναι να προκαλείται μία φλεγμονώδης κατάσταση που οδηγεί στην έξαρση της ροδόχρου ακμής.Όταν τα ακάρεα πεθαίνουν,  απελευθερώνονται βακτήρια που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Οι βλατίδες που εμφανίζονται σε πολλούς ασθενείς με ροδόχρου ακμή μπορεί να είναι τα  νεκρά ακάρεα  Demodex, που  δημιουργούν  κοκκιώματα (ξένου σώματος).

Θεραπευτική αντιμετώπιση της ροδόχρου ακμής

Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Με την χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, είναι δυνατή η διατήρηση της νόσου σε κατάσταση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και η ελαχιστοποίηση των εξάρσεων ή η μείωση του επιπέδου των εξάρσεων. Για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή και με βάση τα  αποτελέσματα της κλινικής και της μικροσκοπικής εξέτασης. Αναφέρουμε την χρήση αγγειακών και παλμικών LASER, τη συνδυαστική χρήση φωτοδυναμικής θεραπείας (Photodynamic Therapy, PDT), καθώς και τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα αλλά και την τοπική εφαρμογή διαφόρων σκευασμάτων.  Όταν το αποτέλεσμα της μικροσκοπικής εξέτασης είναι θετικό, θεωρείται απαραίτητη η χορήγηση ειδικών ακαρεοκτόνων και προτείνεται η ταυτόχρονη τοπική εφαρμογή ή συστηματική χρήση αντιμυκητιασικού σκευάσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση τοπικών στεροειδών στο πρόσωπο μπορεί να δημιουργήσει επίμονο ερύθημα και ευρυαγγείες