Νεογνική Ακμή
Τι είναι η βρεφική ακμή;
Η βρεφική ακμή, γνωστή και ως νεογνική ακμή εμφανίζεται συνήθως σε νεογνά πριν από την ηλικία των 6 εβδομάδων. Χαρακτηρίζεται ως μια προσωρινή πάθηση του δέρματος που αναπτύσσεται στο πρόσωπο ή το σώμα ενός μωρού, και εμφανίζεται συνήθως σε ποσοστό 20% των νεογνών. Ωστόσο, θεωρείται σπάνια η περίπτωση ένα νεογνό να οδηγηθεί σε ανάπτυξη σοβαρής ακμής με αποτέλεσμα κάποιου είδους μόλυνση. Παρόλα αυτά, αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την κατάλληλη αγωγή για την καταπολέμηση του.
Γενικά, η εμφάνιση βρεφικής ακμής είναι σχετικά σπάνια μετά την ηλικία των 6 εβδομάδων, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, η διάγνωση καλό είναι να γίνεται από δερματολόγο, καθώς μπορεί να πρόκειται για έκζεμα ή δερματική λοίμωξη. Τα πιο συνηθισμένα μέρη, στα οποία εμφανίζονται σπυράκια σε μωρό, είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος, καθώς και το άνω μέρος της πλάτης. Πολλά βρέφη μπορεί να γεννηθούν με βρεφική ακμή ενώ, άλλα να την εμφανίσουν μετά τη γέννηση.
Παρατηρούνται λευκά στίγματα ή ακόμη μπορεί να εμφανιστούν κόκκινα σπυράκια στο πρόσωπο του μωρού ή σε άλλα σημεία, που μπορεί να προκαλέσουν ήπια φλεγμονή στο δέρμα. Περιστατικά, όπως ο εμετός ή οι αναγωγές που μπορεί να μείνουν στο πρόσωπο του μωρού δείχνει να συμβάλλει στον ερεθισμό της ακμής.
Βρεφική ακμή: αίτια
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από μελέτες, η ακριβής αιτία που προκαλεί τη βρεφική ακμή. Ωστόσο, μερικοί επιστήμονες, θεωρούν ότι μπορεί να προκαλείται από τις μητρικές ή βρεφικές ορμόνες. Μπορεί ακόμα να προκληθεί και από την ευαισθησία που έχει ένα βρέφος σε κάποιο προϊόν περιποίησης δέρματος, όπως είναι μια κρέμα ή ένα λάδι.
Βρεφική ακμή: πόσο κρατάει;
Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται πόσο διαρκεί η βρεφική ακμή. Στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά να εμφανίζεται είτε από τη γέννηση του βρέφους, είτε μέσα στις πρώτες 2-4 εβδομάδες της ζωής τους. Συνήθως, δεν χρειάζεται θεραπεία και υποχωρεί μόνη της μετά από κάποιο διάστημα, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει μέχρι το παιδί να γίνει δύο ετών.
Βρεφική ακμή: αντιμετώπιση
Υπάρχουν τρόποι, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι και να παραμείνει καθαρό και υγιές το δέρμα του βρέφους. Μερικοί από αυτοί είναι οι εξής:
- Κρατήστε το δυνατόν πιο καθαρό το δέρμα του μωρού
- Μπορείτε να πλένετε σε καθημερινή βάση το δέρμα το μωρού σας με ζεστό νερό. Εκτός από νερό, μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα ένα ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό που έχει προτείνει ο παιδίατρος. Καλό είναι, ωστόσο, να προτιμάτε προϊόντα χωρίς άρωμα – έτσι είναι λιγότερες οι πιθανότητες για ερεθισμό.
- Αποφύγετε προϊόντα με βιταμίνη Α
- Παρά το γεγονός ότι προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Α ή ρετινοειδή χρησιμοποιούνται συχνά στην ακμή εφήβων και ενηλίκων, πρέπει να τονίσουμε ότι δε συστήνονται σε βρέφη.
- Διαλέξτε τη σωστή κρέμα για βρεφική ακμή
- Στη νεογνική ακμή, οι απλές κρέμες και οι λοσιόν μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον παιδίατρο ή έναν δερματολόγο, προκειμένου να συστήσει μια εξειδικευμένη κρέμα για βρεφική ακμή.
- Αποφύγετε το τρίψιμο
- Το τρίψιμο του δέρματος με μια πετσέτα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ακμής. Προτιμήστε να σκουπίσετε το μωρό σας με μια καθαρή πετσέτα πραγματοποιώντας ταμποναριστές κινήσεις.
- Αποφύγετε να ‘’ενοχλήσετε’’ την ακμή
- Προτιμήστε να μην τσιμπήσετε ή πειράξετε τα σπυράκια σε βρέφος, γιατί υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού