Μολυσματικό Κηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι συχνή, καλοήθης, επιφανειακή, ιδιαίτερα μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (s. aureus) καθώς και ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α. Συχνότερη στα παιδιά, σπανιότερα σε ενήλικες.

Τι είναι το μολυσματικό κηρίο; Το μολυσματικό κηρίο είναι μια επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος, μεταδοτική, που εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς παιδικής ηλικίας, τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου και προκαλείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον χρυσίζων σταφυλόκοκκο αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις  από τον Στρεπτόκοκκο.Πρόκειται για τη συχνότερη δερματική βακτηριακή λοίμωξη στα παιδιά, καθώς υπολογίζεται ότι αποτελεί το 5 – 10% των επισκέψεών τους στο δερματολόγο. Επηρεάζει τόσο αγόρια όσο και κορίτσια με την ίδια συχνότητα.

Ποια η κλινική εικόνα του μολυσματικού κηρίου; Κλινικά χαρακτηρίζεται από μία ερυθρή πλάκα, μικρού μεγέθους συνήθως, η οποία τις περισσότερες φορές καλύπτεται από μια μελιτόχροη κρούστα, σαν το χρώμα του μελιού δηλαδή που καθιστά με αυτό τον τρόπο την βλάβη χαρακτηριστική και αρκετά εύκολη να διαγνωστεί.

Πότε εμφανίζεται το μολυσματικό κηρίο;Το μολυσματικό κηρίο παρουσιάζεται συχνότερα στην πρώιμη παιδική ηλικία αν και είναι δυνατόν να προσβληθούν και άτομα όλων των ηλικιών. Παρατηρείται έξαρση στις εύκρατες ζώνες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ζέστη και υγρασία. Συχνές πηγές μόλυνσης των παιδιών θεωρούνται τα κατοικίδια, τα ρυπαρά ρούχα, τα άλλα παιδιά στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Πολύ συχνά το μολυσματικό κηρίο μπορεί να εμφανιστεί σε παιδί μετά από προσβολή του τριχωτού από ψείρες λόγω του έντονου κνησμού που δημιουργεί, αλλά και γενικότερα μετά από δερματικές καταστάσεις που δημιουργούν το αίσθημα της φαγούρας.

Μολυσματικό Κηρίο θεραπεία: Η θεραπεία του μολυσματικού κηρίου χωρίζεται σε τοπική και συστηματική ανάλογα με την έκταση των βλαβών αλλά και την εντόπιση τους. Σε περιστατικά χωρίς επιπλοκές και περιορισμένη έκταση  χορηγούνται τοπικοί αντιβιοτικοί παράγοντες όπως μουπιροσίνη, φουσιδικό ενώ σε πιο περίπλοκες μολύνσεις με μεγαλύτερη έκταση προτιμάται η συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών με την ερυθρομυκίνη και την κλινταμυκίνη να αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι απαραίτητη για να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη για το μολυσματικό κηρίο θεραπεία.