Μέλασμα

Το μέλασμα είναι μια δερματική κατάσταση που προκαλεί κηλίδες, συνήθως καφέ ή γκρι-μπλε ή λεκέδες σαν φακίδες. Το μέλασμα εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές τομείς του δέρματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο όπως στον αυχένα και τους πήχεις.  Το μέλασμα παραμένει μυστήριο για τους δερματολόγους αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από κύτταρα που παράγουν χρωστική στο δέρμα (μελανοκύτταρα) ή/και μεγάλη ποσότητα χρωστικής (μελανίνη). Αυτή η υπερπαραγωγή των κυττάρων καθορίζει το χρώμα του δέρματός σας.  Το μέλασμα μπορεί να μοιάζει με κηλίδες γήρατος ή ήλιου αλλά οι κηλίδες μελάσματος είναι συνήθως μεγαλύτερες. ο μέλασμα στο πρόσωπο εμφανίζεται συνήθως στα εξής σημεία:

– μάγουλα

– άνω χείλος

– μέτωπο

– μύτη

Το μέλασμα στο πρόσωπο ενεργοποιείται από την έκθεση στο υπεριώδες φως, από τον ήλιο ή την ηλιοθεραπεία ενώ τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που ερεθίζουν το δέρμα μπορούν να επιδεινώσουν το μέλασμα στο πρόσωπο.

ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΑΣΜΑΤΟΣ Το μέλασμα συνήθως γίνεται περισσότερο αντιληπτό το καλοκαίρι και βελτιώνεται τους χειμερινούς μήνες.  Ενώ οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί το μέλασμα, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα τείνουν περισσότερο να εμφανίζουν μέλασμα σε σχέση με αυτούς με ανοιχτό δέρμα. Η ευαισθησία στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη επίσης είναι γνωστό ότι το ενεργοποιούν. Αυτό σημαίνει ότι εάν παίρνετε αντισυλληπτικά, είστε εγκυμονούσα ή κάνετε ορμονοθεραπεία, έχετε υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσετε μέλασμα.

  • Οικογενειακό ιστορικό: περίπου το 33% έως 50% των ανθρώπων με μέλασμα ανέφεραν ότι και άλλο άτομο στην οικογένεια το εμφανίζει. Η πλειοψηφία των μονοζυγωτικών διδύμων παρουσιάζει μέλασμα.
  • Το στρες και η πάθηση του θυρεοειδή επίσης θεωρούνται αιτίες του μελάσματος
  • Έκθεση στον ήλιο: οι υπεριώδεις ακτίνες επηρεάζουν τα κύτταρα που ελέγχουν τη χρώση (μελανοκύτταρα).
  • Σπάνια, άλλα ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τις ορμόνες (όπως προβλήματα του θυρεοειδούς) μπορούν να προκαλέσουν μέλασμα καθώς και κάποια άλλα φάρμακα όπως είναι τα αντιεπιληπτικά
  • Οθόνες LED: το μέλασμα μπορεί να προκαλείται από τις λυχνίες LED από την οθόνη της τηλεόρασης, του φορητού υπολογιστή, του τηλεφώνου και του tablet

Αντιμετώπιση μελάσματος

Η θεραπεία του μελάσματος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι εύκολη, καθώς πρόκειται για μία επίμονη δερματοπάθεια με έντονη τάση υποτροπής.

Ήπιες λευκαντικές κρέμες (έτοιμα εμπορικά σκευάσματα)

Γαληνικά σκευάσματα με συνδυασμό δραστικών ουσιών σε υψηλές συγκεντρώσεις (συνταγογραφούμενα από Δερματολόγο, φτιάχνονται σε ειδικά φαρμακεία)  Ειδικά χημικά πιλιγκ (chemical peels) Θεραπεία μικροδερμοαπόξεσης (microdermabrasion) Εφαρμογή διαφόρων ειδικών χημικών peelings (γλυκολικό, TCA, διάλυμα Jessner, κοχικό). Μεσοθεραπεία με λευκαντικά κοκτέηλ και βιταμίνη C για αποδοτικότερη διείσδυσή τους στο δέρμα. Συνήθως χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών, ώστε με σταθερά, διαδοχικά βήματα να επιτευχθεί η επαναφορά του φυσιολογικού χρώματος της επιδερμίδας. Σε πολύ ανθεκτικές περιπτώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στους προαναφερόμενους θεραπευτικούς χειρισμούς, χρησιμοποιούνται ειδικές θεραπείες με Fractional laser σε ανθεκτικές περιπτώσεις