Παιδοδερματολογία
Το μωράκι σας μπορεί να γεννήθηκε με κάποια σημαδάκια όπως σπίλους (ελιές) και αιμαγγειώματα, τα οποία μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του έγιναν πιο έντονα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας!
Ο δερματολόγος σας είναι ο ειδικός για να συζητήσετε τις όποιες απορίες σας και να σας συμβουλεύσει κατάλληλα
Νεογέννητα…
Για κάθε δερματικό πρόβλημα ειδικός είναι μόνο ο Δερματολόγος σας!
Το νεογέννητο μωρό σας ήρθε στον κόσμο και εσείς ζείτε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας ως νέες μαμάδες και νέοι μπαμπάδες. Ο πρώτος μήνας της ζωής του είναι μια εμπειρία μοναδική, που δεν ξεχνιέται ποτέ όσα χρόνια και αν περάσουν. Ακόμα και τα ξενύχτια, η κούραση και η αγωνία ως νέοι γονείς ξεχνιούνται με ένα του χαμόγελο. Γιατί το χαμόγελό του είναι μοναδικό, είναι τέλειο όπως είναι και το μωράκι σας! Όμως…
Τί είναι αυτά τα κόκκινα σημαδάκια στο πρόσωπο και στο σώμα του…; Κι αυτή η φουσκάλα στα χείλη του…; Ωωωχ έχει και μια σκούρα κηλίδα, σαν ελιά στο κεφαλάκι του…;
Ησυχάστε. Το δερματάκι του μωρού σας μπορεί να έχει κάποιο ή και περισσότερα από τα παραπάνω. Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάσει το δέρμα του νεογέννητού σας.
H νεογνική περίοδος καλύπτει τον πρώτο μήνα της ζωής. Τα νεογνά, ενδέχεται να εμφανίσουν κάποια φυσιολογικά δερματικά ευρήματα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τα οποία είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι νέοι γονείς.
Κατά τη γέννησή του, το παιδί καλύπτεται από ένα λευκωπό-γκρίζο προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο προοδευτικά αφυδατώνεται και πέφτει τις πρώτες 24 ώρες. Στη σπάνια περίπτωση, που οι γονείς παρατηρήσουν ότι αυτή η μεμβράνη διατηρείται και το δεύτερο-τρίτο 24ωρο, οφείλουν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να υποκρύπτεται μια ασυνήθιστη δερματοπάθεια (ιχθύαση).
Επίσης, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως συχνά τα νεογνά εμφανίζουν μια φυσιολογική αντίδραση στο ψύχος, το «μαρμαροειδές δέρμα», δηλαδή ένα ερυθροϊώδες δίκτυο που προκύπτει στην προσπάθεια του μωρού για ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Άλλες συχνές αλλαγές κατά τον πρώτο μήνα της ζωής, αποτελούν οι πολλαπλές λευκο-κιτρινωπές μικρές κυστούλες στο πρόσωπο και κυρίως στην περιοχή της μύτης, τα γνωστά ως νεογνικά κεγχρία.
Αρκετά συνηθισμένη δερματική εκδήλωση είναι και το «τοξικό ερύθημα του νεογνού», με τη μορφή μικρών κόκκινων κηλίδων ή επαρμάτων (βλατίδες) σε πρόσωπο και κορμό, που είναι καλοήθους πορείας, παραμένουν μόνο λίγες ημέρες και σε αντίθεση με το επίθετο «τοξικό», δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για το μωρό.
Επιπλέον, δεν είναι απίθανο να παρατηρήσουμε μια μικρή φουσκάλα στα χείλη του νεογνού, λόγω επίμονων θηλαστικών κινήσεων ακόμα και από την περίοδο της ενδομήτριας ζωής.
Τέλος, ορισμένα νεογνά μπορεί να γεννηθούν με μικρές ή μεγάλες αγγειακές κηλίδες, που μπορεί να εξελιχθούν με τον χρόνο σε αιμαγγειώματα, καθώς και με άλλα «σημάδια» (birthmarks) όπως οι σπίλοι «ελιές».
Σε περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στο δέρμα του μωρού τους, θα πρέπει να απευθυνθούν εγκαίρως στο Δερματολόγο.
Γι’ αυτό μην ξεχνάτε. Συμβουλευόμαστε πάντα τον Δερματολόγο μας, που είναι ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός για δερματικά προβλήματα και παθήσεις και για τα παιδιά μας στην προσχολική ηλικία.
Βρέφη έως 1 έτους.
Ο πρώτος συναρπαστικός μα και ολίγον εφιαλτικός μήνας της ζωής του μωρού σας πέρασε και εσείς ξεθεωμένοι αλλά πανευτυχείς “’έμπειροι” πια νεογονείς θεωρείτε ότι αφήσατε τα δύσκολα πίσω σας. Όμως…
Γιατί επιμένουν αυτά τα κόκκινα σπυράκια…; Και τα μαγουλάκια του είναι κόκκινα και τα ξύνει…
Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάσει το δέρμα του μωρού σας τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
Στον πρώτο χρόνο της ζωής του, το βρέφος μπορεί να εμφανίζει ακόμα πιο ξεκάθαρα κάποια σημάδια που έχουν εκδηλωθεί στον πρώτο μήνα, όπως οι σπίλοι (ελιές) και τα αιμαγγειώματα.
Συνηθισμένη κατάσταση κατά τον πρώτο – δεύτερο μήνα, είναι και η λεγόμενη «νεογνική ακμή», μια αθώα, αυτοπεριοριζόμενη εντός λίγων εβδομάδων εκδήλωση, όπου το βρέφος εμφανίζει κόκκινα σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο και στο υπόλοιπο σώμα.
Ωστόσο, τα πλέον συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μωρά και γονείς είναι οι δερματίτιδες, οι οποίες κατά κανόνα έχουν διαφορετικές εικόνες.
Νωρίτερα – συνήθως από τον 3ο μήνα – εμφανίζεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που είναι ευρέως γνωστή ως «νινίδα». Τυπικά, εμφανίζεται με κόκκινες περιοχές και κίτρινα λέπια κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και σε πρόσωπο, σε πτυχές και στην περιοχή της πάνας. Το σμηγματορροϊκό έκζεμα είναι συνήθως ήπιο, με εντόπιση στο τριχωτό της κεφαλής, ωστόσο μπορεί ορισμένες φορές να επιμείνει για μεγάλη περίοδο, προβληματίζοντας άδικα τους γονείς, καθώς πρόκειται για μια αθώα και εξαιρετικά συχνή κατάσταση.
Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά τον 6ο μήνα, αφορά το 20% των παιδιών και έχει ως κύρια εικόνα τα κόκκινα μαγουλάκια, με σχετικά τραχύ δέρμα κατά την ψηλάφηση, όπως και παρόμοιες εικόνες στις εξωτερικές επιφάνειες χεριών και ποδιών. Το μωρό δεν ενοχλείται, παρά μόνο στις περιπτώσεις που υπάρξει έντονος ερεθισμός του ατοπικού δέρματος, οπότε αναπτύσσονται φυσαλίδες και διαβρώσεις εξαιτίας του ξεσμού από το ίδιο το παιδί. Οι γονείς οφείλουν να έχουν κατά νου, πως η ατοπική δερματίτιδα ακολουθεί το παιδί και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού είναι συχνοί και οι ερεθισμοί στην περιοχή της πάνας (παράτριμμα ή σύγκαμα). Οι φροντιστές των βρεφών οφείλουν να τα πλένουν στην περιοχή της πάνας, με τρεχούμενο χλιαρό νερό και ήπια καθαριστικά μετά από κάθε κένωση, να τα στεγνώνουν καλά και να χρησιμοποιούν κατάλληλες κρέμες φραγμού.
Μαθαίνουμε να φροντίζουμε το δέρμα του βρέφους μας χωρίς υπερβολές, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικίας.
Γι’ αυτό μην ξεχνάτε. Συμβουλευόμαστε πάντα τον Δερματολόγο μας, που είναι ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός για δερματικά προβλήματα και παθήσεις και για τα βρέφη μας τον πρώτο χρόνο της ζωής τους
Παιδιά 1 έως 5 ετών.
Πέρασε και ο πρώτος χρόνος και το μωρό σας σιγά σιγά αλλά σταθερά γίνεται ένα χαρούμενο, σκανταλιάρικο αλλά τόσο αξιαγάπητο παιδάκι. Σήμερα περπάτησε… είπε τις πρώτες του λέξεις… κάνει ποδήλατο… πήγε στο νηπιαγωγείο. Κι εσείς δικαίως το καμαρώνετε και ενθουσιάζεστε με κάθε μικρό ή μεγάλο του επίτευγμα.
Όμως…
Μα τί είναι πάλι αυτό το κόκκινο εξάνθημα…; Γιατί επιμένει τόσο, ειδικά στους αγκώνες και στα γόνατα…;
Πάλι ξύνει τα χέρια του και είναι κατακόκκινα…
Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιάσει το δέρμα του παιδιού σας στις ηλικίες ενός έως πέντε ετών.
Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι συχνότερες δερματοπάθειες είναι οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και η ατοπική δερματίτιδα.
Η συνηθέστερη βακτηριακή λοίμωξη είναι το μολυσματικό κηρίο, που προκαλείται από στελέχη στρεπτόκοκκου και σταφυλόκοκκου. Η νόσος εκδηλώνεται τυπικά με τη μορφή επίπεδων κόκκινων κηλίδων, πάνω στις οποίες αναπτύσσονται μικρές πληγές (διαβρώσεις) και μια χαρακτηριστική κιτρινωπή κρούστα στο χρώμα του μελιού (μελιτόχροη εφελκίδα). Το μολυσματικό κηρίο είναι πολύ συχνό τους θερινούς μήνες, συνοδεύεται από κνησμό, σχετίζεται με προβληματική κατάσταση της επιδερμίδας (π.χ. σε έδαφος ατοπικής δερματίτιδας) και μπορεί να μεταδοθεί και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Άλλες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια σε αυτή την ηλικία, είναι η οστρακιά (αντίδραση σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη, συνήθως του ανώτερου αναπνευστικού), με τη χαρακτηριστική γλώσσα σαν φράουλα και το διάσπαρτο κοκκινωπό εξάνθημα, όπως και οι πιο ασυνήθιστες βαθύτερες λοιμώξεις του δέρματος (π.χ. δοθιήνας), οι οποίες οφείλουν να κινητοποιήσουν τους γονείς για ευρύτερο παιδιατρικό έλεγχο του παιδιού τους.
Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί τη συχνότερη ιογενή λοίμωξη του δέρματος σε αυτή την ηλικία. Όπως και οι βακτηριακές λοιμώξεις (μολυσματικό κηρίο), η τέρμινθος αναπτύσσεται ευκολότερα σε σχετικά μη υγιές δέρμα, όπως είναι το δέρμα με ατοπική προδιάθεση. Εδώ πρόκειται για απόλυτα ασυμπτωματική δερματοπάθεια με τυπικά λευκορόδινα, λαμπερής όψης επάρματα είτε αθροιζόμενα κατά ομάδες είτε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος.
Σε όλες τις λοιμώξεις του δέρματος, οι γονείς οφείλουν να συμβουλεύονται τον Δερματολόγο τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του για την κατάλληλη θεραπεία και πρόληψη, με ένα σωστά ενυδατωμένο και φροντισμένο δέρμα, που αποτελεί τοίχο άμυνας για τα μικρόβια.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η γνώση και ο χειρισμός που απαιτεί το ατοπικό δέρμα. Η ατοπική δερματίτιδα αποτελεί τη συχνότερη δερματοπάθεια των παιδιών, προσβάλλοντας έως και το 25% των μικρών μας φίλων. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το εξάνθημα (κόκκινες πλάκες με διαβρώσεις) προτιμά περισσότερο τα άκρα και ιδιαίτερα τις εσωτερικές επιφάνειες αγκώνων-γονάτων κλπ. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση της ζωής των παιδιών, η νόσος συνδέεται με πολύ έντονο κνησμό, που πολύ συχνά δεν αφήνει ήσυχα τα παιδιά να κοιμηθούν, με αποτέλεσμα τη γενικότερη αναστάτωση και τον εκνευρισμό τους. Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος και διαρκεί πολλά χρόνια. Η συχνή χρήση μαλακτικών και κατάλληλων καθαριστικών που να μην αφυδατώνουν το δέρμα, τα βαμβακερά ρούχα, και άλλες ειδικές οδηγίες που θα δώσει ο δερματολόγος, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή για έλεγχο των εξάρσεων, βοηθούν τα μικρά παιδιά και τους γονείς να συμφιλιωθούν με το ατοπικό δέρμα.
Γι’ αυτό μην ξεχνάτε. Συμβουλευόμαστε πάντα τον Δερματολόγο μας, που είναι ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός για δερματικά προβλήματα και παθήσεις και για τα παιδιά μας στην προσχολική ηλικία.
Παιδιά 6 έως 12 ετών.
Επιπλέον, στα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα φλεγμονώδη δερματικά νοσήματα αυτο-άνοσης αιτιολογίας, όπως π.χ. η ψωρίαση και η λεύκη, με κλινικές εκδηλώσεις αντίστοιχες με των ενηλίκων.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών δεν πρέπει να αγχώνονται από τις «διαγνώσεις» και οφείλουν να εμπιστεύονται το Δερματολόγο τους, ακολουθώντας ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό υπάρχει στη θεραπευτική για λοιμώδεις και αυτο-άνοσες δερματοπάθειες της παιδικής ηλικίας.
Γι’ αυτό μην ξεχνάτε. Συμβουλευόμαστε πάντα τον Δερματολόγο μας, που είναι ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός για δερματικά προβλήματα και παθήσεις και για τα παιδιά μας στην προσχολική ηλικία.